Waarom je paard niet doet wat je vraagt ?

5 redenen waarom je paard niet doet wat je vraagt…

 

 

1. Jouw commando is onduidelijk

Zorg ervoor dat je grondwerkkennis voldoende ontwikkeld is. Laat je bijstaan door anderen die je feedback geven. Vraag af en toe een lesgever die je tips kan geven. Werken met een buddy die jou met kennis van zaken observeert kan helpen. Geen buddy beschikbaar ? Je kan ook een camera installeren waarmee je jezelf opneemt en later herbekijkt.

2. Het paard kent het commando niet

Bouw het commando in kleine stappen op, koppel het eventueel aan een stemcommando.

Een voorbeeld : stel dat je je paard achteruit wil laten stappen als je wiebelt met je touw.  Dan dien je een strategie te volgen die dit langzaam opbouwt.  Je kan meteen proberen om eens steviger te schudden en mogelijks deinst je paard hiervoor achteruit.  Doet hij dit niet, dan moet je andere dingen proberen.

Indien jouw paard op een gepaste manier reageert op je vraag, erken je paard dan ook en grijp de kans om je paard te belonen.

Je kan je paard achteruit zetten met halsterdruk, je koppelt dit aan een stemcommando (back) terwijl je zelf mee stapt.  Later kan je met je touw schudden, je stemcommando herhalend en meestappen naar achteren.  Nog later kan je zelf blijven staan en met stemcommando je paard naar achteren laten stappen.  Nog later laat je ook het stemcommando achterwege.  Indien je paard iets anders doet, ga je stevig schudden met je touw.

3. Het paard wil het niet doen

Werk via grondwerk aan je leiderschapspositie, wees duidelijk en correct in je communicatie.

Pas de juiste correctie (timing en intensiteit) toe om op die manier voldoende impact te krijgen.​ Zo zacht als het kan, zo hard als het moet !

4. Het paard is angstig

In eerste instantie dienen we even te checken dat deze angst al of niet reëel is.  Er kunnen best wel situaties zijn die je beter niet uitvoert omwille van het gevaar.  Anderzijds dien je eveneens aan het vertrouwen te werken van je paard.  Vertrouwen in jouw leiderschap kan je eveneens opbouwen met de juiste grondwerkoefeningen.  Je kan ook vertrouwen opbouwen door schriktraining (gewenning).

 

5. Focus : je paard is met zijn aandacht elders

Vraag de aandacht van je paard terug naar jou.  Als je oefeningen doet en je paard is snel afgeleid, houd je paard dan mentaal bezig door veel verschillende dingen te doen en onverwachtse dingen te vragen.  Daardoor zal je paard alerter worden op jouw vragen.

Hieronder vindt u de foto met info om je aanpak te verfijnen

Alvast veel succes bij de training van je paard.