Eigenlijk is hier maar 1 antwoord op: Onduidelijke en verwarrende communicatie.
Belangrijk is ook dat jij kijkt naar wat het paard te vertellen heeft. Een monoloog van jou naar het paard vindt het paard niet leuk !
Toch wil ik even inzoomen op de verschillende communicatie stoornissen:
In eerste instantie dienen we zo dicht mogelijk bij paarden gedragingen te communiceren. Paarden hebben in de kudde ook een manier van communiceren. Door dit gedrag, deze communicatie, te imiteren komen we al heel ver.
Uiteraard nodig ik je uit om je te verdiepen in de paardentaal. Maar dat zou ons in deze tip te ver leiden. Dat zou immers een volledige aparte training zijn.
Onduidelijke communicatie voor het paard bedoel ik dan.
Hier reken ik alle commando’s bij die het paard nog niet kent. Indien het een nieuw commando is, dien je dit in kleine stappen op te bouwen. Eén stap in de goede richting is al veel !
Onduidelijke communicatie is ook dat jij een commando vraagt, maar dat je niet de juiste signalen geeft.
Voorbeelden:
Dit sluit heel nauw aan bij het eerste punt. Toch wil ik hier apart aandacht aan besteden. Met verwarrende communicatie bedoel ik dat je paard de commando’s die je vraagt wel goed kent maar dat jouw lichaamshouding 2 verschillende commando’s uit stralen. Je geeft tegenstrijdige signalen. Er sluipen dikwijls onbewuste tegenstrijdige signalen in je communicatie, daarom juist is het belangrijk jezelf te observeren via camera-beelden of iemand jouw tips te laten geven.
Voorbeeld:
Ik hoor soms ruiters ganse verhalen vertellen aan hun paard. Prima hoor, paarden zijn goede luisteraars. Maar verwacht niet van je paard dat hij hieruit een commando zal ontrafelen. Duidelijke gescheiden ‘stem-commando’s’ zullen wel werken. Hoe minder energie , hoe rustiger jij bent, hoe beter je paard dat ene commando dat je geeft, zal begrijpen.
Voorbeeld:
Het basisprincipe is dat jouw lichaamstaal zo rustig mogelijk moet zijn. Jouw paard ziet alles. Hoe jij je handen beweegt, open of dicht hebt, hoog of laag, of hoe jij je schouders of je hoofd hebt, maakt allemaal verschil in de communicatie met je paard.
De uitdaging is dus om een zo stabiele, rustige en fiere lichaamshouding als mogelijk aan te nemen, en dan geef je 1 commando en niks anders dan dit commando.
Voorbeeld:
Als jij je paard een commando vraagt en hij voert dit uit, dan dien je je paard te bevestigen voor zijn prestaties. Dit kan je doen door te belonen, of “good boy” te zeggen…
ls je dit niet doet en je herhaalt je commando zonder te bevestigen dat hij het vorige goed heeft uitgevoerd, dan denkt je paard : “Oh was dit niet goed. Was dit niet wat je verwachtte ?” Je paard gaat dan andere dingen doen en vraagt zich dan af : “Was dit dan goed ?” Als hij dan nog niet beloond wordt en je blijft je commando zomaar herhalen, zal hij gefrustreerd geraken. Kijk maar eens naar onze training “Waarom je paard belonen ? ” onder in de e-learning Basis grondwerk.