Waarom word je paard onzeker ?

Eigenlijk is hier maar 1 antwoord op: Onduidelijke en verwarrende communicatie.

Belangrijk is ook dat jij kijkt naar wat het paard te vertellen heeft.  Een monoloog van jou naar het paard vindt het paard niet leuk !

Toch wil ik even inzoomen op de verschillende communicatie stoornissen:

 1. Onduidelijke communicatie
 2. Verwarrende communicatie
 3. Mensentaal of paardentaal
 4. Veel ruis op je communicatie
 5. Niet belonen, niet erkennen, niet bevestigen

In eerste instantie dienen we zo dicht mogelijk bij paarden gedragingen te communiceren.  Paarden hebben in de kudde ook een manier van communiceren.  Door dit gedrag, deze communicatie, te imiteren komen we al heel ver.

Uiteraard nodig ik je uit om je te verdiepen in de paardentaal.  Maar dat zou ons in deze tip te ver leiden.  Dat zou immers een volledige aparte training zijn.

1. Onduidelijke communicatie

Onduidelijke communicatie voor het paard bedoel ik dan.

Hier reken ik alle commando’s bij die het paard nog niet kent.  Indien het een nieuw commando is, dien je dit in kleine stappen op te bouwen.  Eén stap in de goede richting is al veel !

Onduidelijke communicatie is ook dat jij een commando vraagt, maar dat je niet de juiste signalen geeft.

Voorbeelden:

 • Je vraagt je paard naar achteren te gaan met een wiebelend touw.  Doch hij heeft dit geleerd om dit te doen op een handbeweging.  Het paard zal dan bij het wiebelende touw onzeker worden omdat hij niet weet wat je van hem verwacht.
 • Je vraagt je paard naar links of naar rechts te gaan maar je hebt je touw niet in de juiste hand vast.  Op dat moment verander je iets in het commando en is het paard niet zeker of je dit wel bedoelt.

2. Verwarrende communicatie

Dit sluit heel nauw aan bij het eerste punt.  Toch wil ik hier apart aandacht aan besteden.  Met verwarrende communicatie bedoel ik dat je paard de commando’s die je vraagt wel goed kent maar dat jouw lichaamshouding 2 verschillende commando’s uit stralen.  Je geeft tegenstrijdige signalen.  Er sluipen dikwijls onbewuste tegenstrijdige signalen in je communicatie, daarom juist is het belangrijk jezelf te observeren via camera-beelden of iemand jouw tips te laten geven.

Voorbeeld:

 • Je vraagt je paard achteruit te stappen met een wiebelend touw (of iets anders) en je gaat licht gebogen staan.  Terwijl licht gebogen gaan staan de uitnodiging is om naar jouw toe te komen.  Op dat moment vraag je je paard dus achteruit te stappen en naar jouw toe te komen.
 • Je vraagt je paard om naar links of rechts te gaan terwijl je hem dwingt om over je navellijn te stappen.  Dit doet een paard van nature niet.  Dus dit is voor hem een tegenstrijdig commando.  Zeker als het paard net geleerd werd om niet over je navellijn te stappen.  (meer info over de navellijn vindt je in onze e-learning : grondwerk voor de recreatieve ruiter)

3. Paardentaal <> mensentaal

Ik hoor soms ruiters ganse verhalen vertellen aan hun paard.  Prima hoor, paarden zijn goede luisteraars.  Maar verwacht niet van je paard dat hij hieruit een commando zal ontrafelen.  Duidelijke gescheiden ‘stem-commando’s’ zullen wel werken.  Hoe minder energie , hoe rustiger jij bent, hoe beter je paard dat ene commando dat je geeft, zal begrijpen.

 

Voorbeeld:

 • Ruiter: “allee paardje, ga ne keer achteruit, ja nog een beetje, nog een stap”.  Misschien zal je paard dit wel doen maar dan leidt hij het af uit je lichaamshouding of energie.  Daar tegenover een duidelijk stemcommando : “back” zal wel begrepen worden, tenminste als je het hem geleerd hebt.

4. Ruis op je commando

Het basisprincipe is dat jouw lichaamstaal zo rustig mogelijk moet zijn.  Jouw paard ziet alles.  Hoe jij je handen beweegt, open of dicht hebt, hoog of laag, of hoe jij je schouders of je hoofd hebt, maakt allemaal verschil in de communicatie met je paard.

De uitdaging is dus om een zo stabiele, rustige en fiere lichaamshouding als mogelijk aan te nemen, en dan geef je 1 commando en niks anders dan dit commando.

Voorbeeld:

 • Bij het commando naar links of rechts sta je rustig stil en je hebt je arm half opgeheven in de richting waarnaar je het paard wil uitnodigen.  Als het paard dit niet doet, ga je een simpele correctie toevoegen.  Soms zie ik mensen dan beginnen dansen : ze wiebelen met hun schouders en heupen en het touw, zwaaien met hun armen en stappen reeds in de richting waar het paard naartoe zou moeten bewegen.  Weet je wat je paard dan denkt : “zo dansen ?  dat kan ik niet hoor !”.

5. Niet belonen

Als jij je paard een commando vraagt en hij voert dit uit, dan dien je je paard te bevestigen voor zijn prestaties.  Dit kan je doen door te belonen, of “good boy” te zeggen…

ls je dit niet doet en je herhaalt je commando zonder te bevestigen dat hij het vorige goed heeft uitgevoerd, dan denkt je paard : “Oh was dit niet goed. Was dit niet wat je verwachtte ?”  Je paard gaat dan andere dingen doen en vraagt zich dan af : “Was dit dan goed ?” Als hij dan nog niet beloond wordt en je blijft je commando zomaar herhalen, zal hij gefrustreerd geraken.  Kijk maar eens naar onze training “Waarom je paard belonen ? ” onder in de e-learning Basis grondwerk.