Mest ruimen & controleren paarden

Mestruimen, het klinkt simpel.  Maar afhankelijk van de plek, de ondergrond, de weersomstandigheden kan je ander gereedschap gebruiken.  Ervaar zelf ook wat jij het gemakkelijkst vindt.

Bevuild hooi dat gemorst is kan je best opscheppen met een riek.

Volgende gereedschappen heb je nodig:

Kruiwagen

De kruiwagen wordt gebruikt om te uitmesten van uw paardenstal.

Mestboy

Een mestboy wordt gebruikt om het gras op te ruimen in de weide.

Mestschop

De mestschop wordt gebruikt om de mesten op te scheppen.

Mestvork

Met de mestvork kan je de mest makkelijk in een kruiwagen opscheppen.

Riek

De riek wordt aangeraden om te gebruiken als het hooi vuil is.

Sneeuwschop

De sneeuwschuif wordt gebruikt om de mesten op te scheppen in de kruiwagen. 

Hark

Het hark wordt gebruikt om de mesten bijeen te harken maar dit is afhankelijk van de weeromstandigheden. 

1. In de paddock bij droog weer:

Je kan de mest eerst met een hark bijeen harken.  Daarna kan je met een mestvork de mest in een kruiwagen scheppen.  De kruiwagen dan leeg kieperen op de mesthoop.  Rijdt altijd de kruiwagen zo hoog mogelijk om dan over de top leeg te maken.  Dit is niet altijd makkelijk.  Probeer ook de loopplank om de mesthoop op te rijden vrij te houden.  Duw de mest eventueel met een riek verder.

2. In de paddock bij nat weer:

Bij nat weer ligt er veel modder.  De mest dan samen harken gaat mogelijks niet.  Je kan dan met de mestboy de drollen één voor één opscheppen en dan in de kruiwagen doen.  Deze weersomstandigheden zijn het moeilijkst.  Dank je om zo goed mogelijk te ruimen !

3. In de wei:

In de weide in het gras ruimen werkt het best met een mestboy.  Dus kruiwagen en mestboy in de wei en één voor één de drollen oprapen met de mestboy.

4. Op het galoppad:

Op het pad kan je werken met een hark of mestboy afhankelijk van de weersomstandigheden en wat jij het gemakkelijkst vindt.

5. Onder het afdak buiten:

Hier kan je met een mestboy of riek werken.  Als er bevuild hooi ligt kan je dit best opscheppen met een riek.

6. Schuilstal binnen op de beton en de platformen:

De mest schuif je dan best eerst op een hoop met een sneeuwschuif.  Daarna kan je met een grote of kleine schop de mest opscheppen in de kruiwagen.

Paarden controleren op teken of wonden

Als je mest aan het ruimen bent tussen de paarden kan je ineens de paarden controleren op wonden of teken. Indien dit een oppervlakkige wond lijkt kan je dit ontsmetten met ontsmettingsmiddel te vinden in de zadelkamer rechts bij de EHBO. Je moet dit altijd melden aan Ivo, hij kan ook instructies geven bij twijfel of eventueel de dierenarts inschakelen.

Teken verwijderen

Teken zijn kleine insecten die behoren tot de spinachtige. Ze kunnen verschillende ziektes overbrengen zowel bij mens als dier. Een teek verwijder je best met een pincet speciaal voor teken. Je zet de pincet zo dicht mogelijk bij de vacht en draait tegen de klok om ze te verwijderen daarna kan je het dier best doden.

Verdoof nooit eerst de teek, ze laten dan een gif los waarmee de overdacht van ziekte nog gemakkelijker wordt.